24 september 2016

Bryg 51: Christmas Lager

Traditionen tro skal der være to bryg til medarbejdere og kunder fra min arbejdsplads her til jul. Den ene - en klassisk mørk belgier - er på flaske (bryg 46), og nu er det tid for nr. 2. Jeg besluttede at konstruere opskriften selv på baggrund af en øltype, jeg ikke har brugt til juleøl før: en tjekkisk pilsner - omend med et pænt indslag af ristet malt, som en pilsner ellers ikke har. Idéen er en del sødme fra de ristede malte og den søde appelsinskal som balanceres ud af en vis alkoholstyrke (> 7%), lakrids fra anisen og chili... Måske bliver det en udrikkelig og uharmonisk portion - eller måske bliver den 'lige i øjet'. I hvert fald er balance nøgleordet - er de enkelte ingredienser balanceret rigtigt? Humlen giver lidt frugtighed til at runde det hele af...

Opskrift


5,00 kg Pilsner  
0,55 kg Caramunich II 
20,00 g Willamette koges i 60 minutter
30,00 g Willamette koges i 15 minutter
15,00 g Sød appelsinskal koges i 5 minutter
5,00 g Bitter appelsinskal koges i 5 minutter 
2,00 stk. Stjerneanise koges i 5 minutter  
0,50 tsk. Chiliflager koges i 5 minutter 
1 pk Czech Budejovice Lager (White Labs #WLP802)

Bryglog


Mæsker ind med ca. 16½ liter vand ved 73 grader. Rammer 67 grader. Det er sikkert fint - det skulle i hvert fald give en medium mundfylde. Efter 45 minutter er temperaturen stadig over 66 grader. Det viser bare, at når mæskegryden er fyldt godt op, kan isoleringen sagtens holde temperaturen oppe!

Mæsker ud med 13 liter vand - lidt rigeligt, men der skal jo også være til humlen, der suger mere, når der er tale om blade, end når det er pellets.

Prøver noget nyt under kogningen: da jeg nu har fået lavet hane og filter i urtgryden er der mulighed for at hælde humlen i i løs vægt (dagens humle er i bladform) - og det samme med krydderierne. Selv chiliflagerne tror jeg, bliver fanget af filteret. Det bliver sjovt at se, hvordan det ændrer kogningen. Hmmm... krydderierne kom alligevel i en sok, for jeg vil ikke have dem til at stå og trække mens urten køler ned. Humlen gør ikke så meget. Men det er helt klart en udfordring, at det tager 1½ time at køle ned. Måske jeg bare skulle investere en en større spiralchiller.

Ellers god effektivitet: 77% på mæskningen - spot-on 1.052 pre-boil, men hele 23½ liter. 

Hmmm... Sætter 16 liter til gæring med en vægtfylde på 1.058. Det er lidt for lidt i volumen og noget for lidt i vægtfylde. Det første kan forklares af, at humlen nok har suget ½ liters penge, men det sidste forstår jeg ikke helt. Nå, men styrken i flasken går nok hen og lander omkring 6½%, og det er da også helt fint.

I øvrigt: filteret i urtgryden i kombination med humlebladene ser ud til at have filtreret rigtigt meget 'gunk' fra til gærspanden. Det bliver spændende at se, om mængden af bundfald, når der skal tappes, er faldet - dét ville ikke gøre noget!

Hmmm... Første prøvesmagning efter 14 dage fremviste et bryg med smag af sød appelsin/appelsinskal og ikke så pokkers meget andet. Besluttede derfor at tørhumle i 4-5 dage med 50 gr. Galaxy, én kanelstang og fire kardemommekerner.

Efter yderligere en uge: mere kompleks, bitter, aromatisk øl. Kardemommen dominerer. Ikke meget umpfh fra gæren, men det kan komme efter koldlagring. Smager godt, men skulle have haft mindre kardemomme og nok mere af alting (andet end sød appelsin) under kogningen.

FG: 1.015. Endelig styrke i flasken: 6%. Det er OK for en juleøl - spændt på at se, hvordan den udvikler sig over de kommende uger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar