18 april 2015

Bryg 18: Copenhell Chili Black IPA

Et par af mine venner er ret vilde med Copenhell-festivalen. Så vilde, at de har spurgt, om ikke vi kunne brygge en øl sammen, som markerer og symboliserer festivalen, og som måske også kan være en del af en mediegimmick, de vil prøve at lave til festivalen her i 2015.

Efter en hyggelig aften på først og fremmest Taphouse, hvor vi smagte os rundt i ølverdenen, endte vi med dette design: en Black IPA med Mosaic og Galaxy humle og et pænt skud chili. Filosofien er, at humlerne giver en frugtighed og friskhed i smagen, malten - med godt med Caraaroma - giver en sødme og en karamelagtighed sammen med en forhåbentlig middel mundfylde, og chilien giver varme til smagen og et bid i mundhulen bageter.

Jeg har læst en del op på chili i øl, og har kun ét sted mødt en reference til en chili IPA, så det er ikke særlig udbredt, men når vi nu laver den sort - og det faktisk ikke kun handler om farven, men også smagen, tror jeg faktisk, konceptet kan holde.

Opskrift


Type: Black IPA med chili
Opskrift: Q-bryg
Brygdag: 18. april 2015
Q-navn: Copenhell Chili Black IPA

Malt:
4,50 kg. Pale Malt
0,50 kg. Cara Aroma
0,25 kg. Carafa Special II
0,10 kg. Chocolate
0,05 kg. ristet byg

Humle:
15 gr. Galaxy (pellets, 8% korrigeret) first wort
30 gr. Mosaic (pellets, 7,4% korrigeret) i 60 minutter
15 gr. Galaxy (pellets, 8% korrigeret) i 10 minutter

20 gr. Mosaic (pellets, 7,4% korrigeret) tørhumlet i 7 dage
20 gr. Galaxy (pellets, 8% korrigeret) tørhumlet i 7 dage

Andet:
½ tablet Protafloc i 15 minutter
2 gr. Epsom salt (tilsat ved 0 min. kogning)
10 Jalapenö chili (kogt med i 15 minutter)

Gær:
Safale US-05

Bryglog


Mæsker ind med 17 liter vand ved 73 grader. Rammer 66,6 grader! :)
5,4 kg. malt holder 8½-9 liter vand.
Ønsker at opsamle 20-20½ liter urt til kogning.
Mæsker ud med 12 liter.
Opsamler præcist 16,5 liter i gærspand

OG: 1.060 - skulle have været 1.065
FG: 1.015 - hvilket giver en samlet alkoholstyrke på 6,3 i flasken

Super brygdag med godt selskab og lækkert charcutteri! Fantastisk duft af kaffe i urten. Chilien mere anes end smages og efter nogle sekunder kommer der en let kildren bagerst i ganen - joh, denne øl har potentiale!

Efter en uge med god aktivitet og en liflig duft af grøn chili i gærlåsen, er det blevet tid til at tørhumle.

Afvejning af humle: https://youtu.be/GW1Jph4JoQg
Tilsætning af humle: https://youtu.be/BExt7vMKSfI

Ingen kommentarer:

Send en kommentar