08 marts 2015

Bryg 13: Humlehyl remake

Bryg 1 blev ret godt, og især én af kollegerne har omtalt den flere gange siden. Jeg har derfor besluttet at lave en øl, der er tilpasset hvordan brygningen af Humlehyl faktisk fandt sted. Jeg mæskede den gang i pose, hvilket gav en meget lavere effektivitet. Da jeg ikke bruger pose mere, har jeg reduceret maltmængden tilsvarende. Resten er næsten den samme...

Øllets navn
Okan
Brygget den
8. marts 2015
Ølstil
IPA
Flasket den
28. marts 2015
Opskrift
Q-bryg
Smagt den

Kapselfarve
Lyseblå
Q-navn
Okan
Malt
Mængde
Kommentar
Pale Malt
3,5 kg.
Dansk
Lys maltekstrakt
0,5 kg.
Kogt med i 15 minutter









Mæskningsmetode
Single step infusion
Humle
Mængde
Alpha-syre
Tilsat efter
Kogetid
Kommentar
Cascade
40 gr.
5,5%
0 minutter
60 minutter
Alpha-syre korrigeret for alder
Cascade
40 gr.
5,5%
45 minutter
15 minutter
Alpha-syre korrigeret for alder
Cascade
40 gr. 
5,5%
Tørhumling
7 dage
Alpha-syre korrigeret for alder













Andre ingredienser
Kogetid
Kommentar
Protafloc
15 minutter
½ tablet
6 gr. Calsiumsulfat
60 minutter
Tilsat 10 l. mæskevand
3 gr. Natriumsulfat
60 minutter
Tilsat 10 l. mæskevand






Gær
Kommentar
Safale S-04
Rehydreres i ½ time før pitchning
Gæringsdato
Temperatur
Kommentar












Alkoholprocent
Værdi
Kommentar
OG
1.053
Mål: 1.058
FG
1.010
Mål: 1.012
Alkoholprocent - slutgæret (OG-FG)/7,5
5,7
Mål: 6,1
Alkoholprocent – flaske (OG-FG)/7,5 + 0,3
6,0
Mål: 6,4
Kommentarer til brygningen
Mæsker ind med 10 liter til 3½ kg. malt. Tilsætter 6 gram calsiumsulfat og 3 gram magnesiumsulfat under opvarmningen af mæskevandet.

Malten holder nok 5½ liter vand. Skal bruge 19½ liter til kogning. Tilsætter 5 liter ved 76 grader efter 60 minutter og skal så mæske ud med yderligere 10 liter.

Mæsker ind ved 72 grader. Rammer 66. Ville være fint, hvis den falder til 64 over den næste times tid.

Opsamler 18 3/4 liter - tilsætter 3/4 liter kogende vand for at nå 19½ liter.

Ph igen under 5. Får lavet test af temporær hårdhed for at se, om jeg kan koge det væk før mæskning.

Vil dog samtidig gerne have lidt mere sulfat uden at gå for højt på magnesium... Kræver yderligere studier.

Har besluttet generelt at holde temperaturen på vandet ved mæskning under 77 grader for at undgå at udtrække tanniner. Mange - herunder BeerSmith - anbefaler at mæske ud med 98 grader varmt vand. Det vil med sikkerhed trække tanniner ud, hvilket er noget skidt i især lysere øltyper.

Hmmmm... Man skal ikke gøre cykler forårsklar mens man brygger øl. Kom til at røre ved chilleren med snavsede hænder, hvorefter kondens derfra dryppede ned i gryden... Nå, må håbe, humlens antibakterielle egenskaber rækker...

Satte 15,5 liter til gæring. Kogte med andre ord 4 liter væk, ikke 3, som jeg har troet. 
Bedømmelse af smag

Ingen kommentarer:

Send en kommentar