Både fordi, jeg synes, det virker lidt fjollet at lave 'drilleøl', og fordi jeg gerne vil arbejde mere med maltsammensætningen i mine øl, valgte jeg at lave en BIPA af sidstnævnte type. Den altoverskyggende hovedvægt i maltsammensætningen ligger naturligvis på pale ale, men derud over lidt karamel- og chokolademalt for måske at give en lidt sødere bund til en frugtig og bitter primær oplevelse.
Hvad der imidlertid er radikalt nyt for mig i denne øl er, at jeg har kastet mig over humle fra den sydlige halvkugle. Bitterhumlen er en Pacific Gem fra New Zealand, som ud over bitterhed skulle tilføje noter af eg som om øllet har været fadlagret. Smags- og aromahumlen er en Galaxy fra Australien, som er kendt for noter af citrusfrugter og passionsfrugt. En spændende kombination, synes jeg.
Øllets navn
|
BIPA
|
Brygget den
|
21. februar 2015
|
Ølstil
|
Black IPA
|
Flasket den
|
14. marts 2015
|
Opskrift
|
Q-bryg
|
Smagt den
| |
Kapselfarve
|
Sort med Maltbazaren
|
Q-navn
|
Black Hole Sun
|
Malt
|
Mængde
|
Kommentar
|
Pale Ale
|
4,0 kg.
| |
Caramel Malt Light
|
0,5 kg.
| |
Carafa Special II
|
0,15 kg.
| |
Chateau Chocolat
|
0,1 kg.
| |
Ristet Byg
|
0,05 kg.
|
Mæskningsmetode
|
Single step infusion
|
Humle
|
Mængde
|
Alpha-syre
|
Tilsat efter
|
Kogetid
|
Kommentar
|
Galaxy (pellets)
|
15 gr.
|
8,07%
|
First wort
|
60 minutter
|
Alpha-syre korrigeret for alder
|
Pacific Gem
|
30 gr.
|
11,30%
|
0 minutter
|
60 minutter
|
Alpha-syre korrigeret for alder
|
Galaxy (pellets)
|
15 gr.
|
8,07%
|
50 minutte
|
10 minutter
|
Alpha-syre korrigeret for alder
|
Galaxy (pellets)
|
40 gr.
|
8,07%
|
Tørhumling
|
7 dage
|
Alpha-syre korrigeret for alder
|
Andre ingredienser
|
Kogetid
|
Kommentar
|
Protafloc
|
10 minutter
|
½ tablet
|
7 gr. Calsiumsulfat
|
60 minutter
|
Tilsat mæskevandet
|
1 gr. Natriumsulfat
|
60 minutter
|
Tilsat udmæskningsvandet
|
Gær
|
Kommentar
|
Safale US-05
|
Rehydreres i ½ time før pitchning
|
Gæringsdato
|
Temperatur
|
Kommentar
|
Alkoholprocent
|
Værdi
|
Kommentar
|
OG
|
1.058
|
Mål: 1.064
|
FG
|
1.012
|
Mål: 1.014
|
Alkoholprocent - slutgæret (OG-FG)/7,5
|
6,1%
|
Mål: 6,7 (6,66...)
|
Alkoholprocent – flaske (OG-FG)/7,5 + 0,3
|
6,4%
|
Mål: 7,0
|
Kommentarer til brygningen
|
Mæsker ind med 15 liter tilsat 7 gr. Calsiumsulfat.
Har 4,8 kg. malt. Holder vel 7 liter. Mæsker ud med 11,5 liter tilsat 3-4 gr. Calsiumsulfat. Skal opsamle 19-20 liter til kogning. Mæsker ind ved 72 grader. Ønsker at ramme 66. Rammer 65,5. Måler ph-værdi efter 10 minutter på ca. 4,8. Burde have været 5,2. Samme værdi efter 40 minutter. De mørke og ristede malte klarede selv at få ph-værdien ned. Mangler stadig sulfat til humlen. Skal finde en metode til at tilsætte nok sulfat uden at sende øvrige parametre ud af skalaen. Måske er kombinationen af mørke malte og kraftig humling bare ikke god til dette vand? Udskifter 11,5 liter udmæskningsvand med Calsiumsulfat til 11,5 liter med 1 gr. Magnesiumsulfat Efter 35 minutter er temp 63,5 grader. Tilsætter 1 liter kogende vand. Temp nu 64,5. Varmer til 76 grader og lader gryden stå på varmen i 10 minutter. Opsamler 19 liter. Masken holder altså 7,5 liter svarende til 1,55 liter pr. kg. Tilsætter 15 gr. Galaxy til first wort (altså til urtgryden mens urten løber af masken). Skulle give ekstra dybde og kompleksitet til aroma. Den mineralske sammensætning af brygvandet bliver så sulfat lander på 193 mod 31 fra hanen og magnesium på 23 mod 19. Hvad den lavere ph-værdi ender med at betyde, er endnu uklart... Måske er det årsagen til, at OG lander på 1.058 i stedet for 1.064, selvom mæskningen gik efter planen? |
Bedømmelse af smag
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar