21 februar 2015

Bryg 12: Black IPA

Der er to skoler inden for Black IPA: dem, der prøver at lave en klassisk IPA (vestkyst, østkyst, engelsk eller andet), men bare gøre den sort - en slags 'narrestreg', hvor den, der drikker den, oplever et skisma mellem forventningerne til, hvordan øllet skal smage, og hvordan det rent faktisk smager - og dem, der faktisk lader de mørke malte spille en vis rolle i smagsbilledet. Den første variant er den sværeste at lave, for man skal være uhyre varsom med doseringen af de meget mørke malte - eller ristede korn - hvis man vil have, de skal give farve men ingen smag.

Både fordi, jeg synes, det virker lidt fjollet at lave 'drilleøl', og fordi jeg gerne vil arbejde mere med maltsammensætningen i mine øl, valgte jeg at lave en BIPA af sidstnævnte type. Den altoverskyggende hovedvægt i maltsammensætningen ligger naturligvis på pale ale, men derud over lidt karamel- og chokolademalt for måske at give en lidt sødere bund til en frugtig og bitter primær oplevelse.

Hvad der imidlertid er radikalt nyt for mig i denne øl er, at jeg har kastet mig over humle fra den sydlige halvkugle. Bitterhumlen er en Pacific Gem fra New Zealand, som ud over bitterhed skulle tilføje noter af eg som om øllet har været fadlagret. Smags- og aromahumlen er en Galaxy fra Australien, som er kendt for noter af citrusfrugter og passionsfrugt. En spændende kombination, synes jeg. 

Øllets navn
BIPA
Brygget den
21. februar 2015
Ølstil
Black IPA
Flasket den
14. marts 2015
Opskrift
Q-bryg
Smagt den

Kapselfarve
Sort med Maltbazaren
Q-navn
Black Hole Sun
Malt
Mængde
Kommentar
Pale Ale
4,0 kg.

Caramel Malt Light
0,5 kg.

Carafa Special II
0,15 kg.

Chateau Chocolat
0,1 kg.

Ristet Byg
0,05 kg.

Mæskningsmetode
Single step infusion
Humle
Mængde
Alpha-syre
Tilsat efter
Kogetid
Kommentar
Galaxy (pellets)
15 gr.
8,07%
First wort
60 minutter
Alpha-syre korrigeret for alder
Pacific Gem
30 gr.
11,30%
0 minutter
60 minutter
Alpha-syre korrigeret for alder
Galaxy (pellets)
15 gr. 
8,07%
50 minutte
10 minutter
Alpha-syre korrigeret for alder
Galaxy (pellets)
40 gr.
8,07%
Tørhumling
7 dage
Alpha-syre korrigeret for alder







Andre ingredienser
Kogetid
Kommentar
Protafloc
10 minutter
½ tablet
7 gr. Calsiumsulfat
60 minutter
Tilsat mæskevandet
1 gr. Natriumsulfat
60 minutter
Tilsat udmæskningsvandet






Gær
Kommentar
Safale US-05
Rehydreres i ½ time før pitchning
Gæringsdato
Temperatur
Kommentar












Alkoholprocent
Værdi
Kommentar
OG
1.058
Mål: 1.064
FG
1.012
Mål: 1.014
Alkoholprocent - slutgæret (OG-FG)/7,5
6,1%
Mål: 6,7 (6,66...)
Alkoholprocent – flaske (OG-FG)/7,5 + 0,3
6,4%
Mål: 7,0
Kommentarer til brygningen
Mæsker ind med 15 liter tilsat 7 gr. Calsiumsulfat.
Har 4,8 kg. malt. Holder vel 7 liter.
Mæsker ud med 11,5 liter tilsat 3-4 gr. Calsiumsulfat.
Skal opsamle 19-20 liter til kogning.

Mæsker ind ved 72 grader. Ønsker at ramme 66. Rammer 65,5.
Måler ph-værdi efter 10 minutter på ca. 4,8. Burde have været 5,2.
Samme værdi efter 40 minutter.
De mørke og ristede malte klarede selv at få ph-værdien ned.
Mangler stadig sulfat til humlen.
Skal finde en metode til at tilsætte nok sulfat uden at sende øvrige parametre ud af skalaen.
Måske er kombinationen af mørke malte og kraftig humling bare ikke god til dette vand?
Udskifter 11,5 liter udmæskningsvand med Calsiumsulfat til 11,5 liter med 1 gr. Magnesiumsulfat

Efter 35 minutter er temp 63,5 grader. Tilsætter 1 liter kogende vand. Temp nu 64,5.

Varmer til 76 grader og lader gryden stå på varmen i 10 minutter.

Opsamler 19 liter. Masken holder altså 7,5 liter svarende til 1,55 liter pr. kg.

Tilsætter 15 gr. Galaxy til first wort (altså til urtgryden mens urten løber af masken). Skulle give ekstra dybde og kompleksitet til aroma.

Den mineralske sammensætning af brygvandet bliver så sulfat lander på 193 mod 31 fra hanen og magnesium på 23 mod 19.

Hvad den lavere ph-værdi ender med at betyde, er endnu uklart... Måske er det årsagen til, at OG lander på 1.058 i stedet for 1.064, selvom mæskningen gik efter planen?
Bedømmelse af smag

Ingen kommentarer:

Send en kommentar