10 januar 2015

Bryg 8: First Gold SMASH

Denne øl kom til verden, fordi de gode mennesker ved AL-bryg havde for meget First Gold humle, som rammer sidste salgsdato lige om lidt. Jeg tog 400 gr. med hjem, og prøver nu - for at lære humlen at kende - at lave en SMASH med den: Single MAlt Single Hop. Malten er altså Pale Ale fra belgiske Chateau og humlen First Gold årgang 2012 korrigeret for tab af Alpha-syre. Det er nu i øvrigt ikke slemt...


Øllets navn
First Gold SMASH
Brygget den
10. januar 2015
Ølstil
Pale Ale
Flasket den
31. januar 2015
Opskrift
ClausQ
Smagt den

Kapselfarve
Guld (naturligvis)
Q-navn
First Gold SMASH
Malt
Mængde
Kommentar
Pale Ale
6 kg.













Mæskningsmetode
Single step infusion. 
Humle
Mængde
Alpha-syre
Tilsat efter
Kogetid
Kommentar
First Gold (2012)
66 gr,
5,29
0
60
Alpha-syre justeret for alder
First Gold (2012)
34 gr.
5,29
45
15
Alpha-syre justeret for alder


















Andre ingredienser
Kogetid
Kommentar
Protafloc
15













Gær
Kommentar
SafAle S-04
Rehydreret
Gæringsdato
Temperatur
Kommentar
11. januar 2015 kl. 10
17-19
Allerede god aktivitet!
11. januar 2015 kl. 17
17-19
Voldsom aktivitet! Stort skum






Alkoholprocent
Værdi
Kommentar
OG
1.057
Mål: 1.056
FG
1.015
Mål: 1.014
Alkoholprocent - slutgæret (OG-FG)/7,5
5,6%
5,6%
Alkoholprocent – flaske (OG-FG)/7,5 + 0,3
5,9%
5,9%
Kommentarer til brygningen
6 kg. malt. Ren pale ale. Mæsker ind med 15 liter vand ved 73 grader - ønsker at holde 66 i 60 min. Ligger spot on mellem 65 og 66 grader efter ½ time.

Vil hæve til 76 grader efter 60 minutter ved at tilsætte (næsten) kogende vand i stedet for at varme mæsken.
Tilsætter 5 liter ved 95 grader - hæver temperaturen til 72. Varmer på komfuret for resten.

Skal ramme 25 liter urt (kan nøjes med 24). Holder masken 10 liter, skal jeg i alt bruge 35 liter vand.
15 liter til indmæskning + tilsætter 1 liter 90 grader kogt vand efter 45 min. for at holde temp over 65 grader + tilsætter 5 liter næsten kogende vand efter 60 min. - skal så mæske ud med 14 liter... Ender med at holde 2½ liter tilbage - har på fornemmelsen, at masken ikke holder 10 liter. Ender med at opsamle 24,75 liter urt, hvilket er ret godt. Masken holder altså kun knap 8 liter.

Køler med mere tryk på vandet end sidst - kun håndlunt, når det rammer vasken. Rører samtidig ind imellem i gryden. Starter ca. 13:15 med 100 grader varm urt. Låg på omkring 80. Temperaturen faldt 40 grader de første 15 minutter. Falder 20 de næste 15 minutter. Falder 10 de næste 15. Forøger vandtrykket, da det vand, der kommer ud af køleren, kun lige akkurat er under 20 grader. Derfor en halveringstid, der går mod 20 grader.

Nedkøling til godt 20 grader efter 1½ time. Stadig lang tid.

Pitcher med rehydreret gær. Opsamler lige over 20 liter.
Bedømmelse af smag


God brygdag - lidt hektisk, da sikringen sprang midt i det hele. Jeg har stadig ikke helt de rigtige størrelser gryder til udmæskning - det bør faktisk være mæskegryden... Men så skal jeg have en rigtig mæsketank eller endnu en 30 liters gryde...

Efter tre uger er FG i mål: 1.015. Flasker med 6 gr. lys rørsukker pr. liter.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar