Der var alt i alt 8 kg. malt i pakken, hvilket viste sig at være for meget for min 25 liters gryde. Jeg kunne kun have 16 liter mæskevand i gryden, og det gav altså for tyk en mæskning. Dels brændte noget på i bunden, dels blev min OG kun på 1.067 mod de forventede 1.076. Nå, men jeg tror nu, det bliver en udmærket øl alligevel.
Ud over den tykkere mask er det også en udfordring, at opskriften, der følger pakken, er lavet til et Brewster-anlæg, og sådan et har jeg altså ikke! Her er den forventede effektivitet omkring 80%, mens min nok snarere normalt er på 70-75 og ved dette bryg snarere 65%.
Øllets navn
|
Wee Heavy Scottish Ale
|
Brygget den
|
28. december 2014
|
Ølstil
|
Wee Heavy Scottish Ale
|
Flasket den
|
10. januar 2015
|
Opskrift
|
Brewolution Beer Kit
|
Smagt den
| |
Kapselfarve
|
Guld
|
Q-navn
|
Scottish Pride
|
Malt
|
Mængde
|
Kommentar
|
Vienna
|
Mængde ikke angivet. I alt 8 kg.
| |
Cara Gold
| ||
Ristet byg
| ||
Røgmalt
| ||
Mæskningsmetode
|
Single step infusionsmæskning omkring 66 grader. Måtte dog fraviges, jf. nedenfor, da den krævede vandmængde ikke kunne rummes sammen med malten i gryden.
|
Humle
|
Mængde
|
Alpha-syre
|
Tilsat efter
|
Kogetid
|
Kommentar
|
Target
|
36 gr. blade
|
12%
|
0 min.
|
60 min.
|
Alder ukendt
|
East Kent Goldings
|
25 gr. blade
|
6,5%
|
45 min.
|
15 min.
|
Alder ukendt
|
Andre ingredienser
|
Kogetid
|
Kommentar
|
Klar urt
|
15 min.
| |
Gær
|
Kommentar
|
Mangrove Jack's M07
|
Gæringsdato
|
Temperatur
|
Kommentar
|
29. december 2014
|
17-19
|
Ingen aktivitet - lidt skum om aftenen
|
30. december 2014
|
17-19
|
Godt skum, meget aktivitet
|
Alkoholprocent
|
Værdi
|
Kommentar
|
OG
|
1.067
|
Mål: 1.076
|
FG
|
1.023
|
Mål: 1.018
|
Alkoholprocent - slutgæret (OG-FG)/7,5
|
5,9
|
7,7
|
Alkoholprocent – flaske (OG-FG)/7,5 + 0,3
|
6,2
|
8,0
|
Kommentarer til brygningen
|
Mæsker ind med 16 l. vand (mæsketæthed 2:1) ved 77 grader.
77 grader var for varmt - mæsketemperaturen endte på 70. Skulle have været mæsket ind ved 74 grader. Tilsætter 0,6 liter koldt vand. Ender på 64 grader. Tilsætter et par deciliter 90 grader vamt vand. Ender på 65 (67?) grader. Efter 20 minutter var masken 67 grader - måske varmepladen varmer gryden op? Flytter gryden væk fra pladen og tilsætter ½ liter koldt vand. Under alle omstændigheder var de 67 grader nok kun i bunden. Forvirrende: pludselig viser termometret 70 grader, men efter omrøring 63,5 ca. midt i... Måske rørte det ved filteret, der kan være blevet varmere? Fint med et stop under 65 grader... 25 min. tilbage. Meget tyk mask! Dette må være den absolutte grænse for, hvad der giver mening... Lidt mask brændte på i bunden under opvarmningerne. Måske giver det en lidt brændt smag? Masken var for tyk til at kunne røre ordentligt rundt. Hæver til 76-77 grader i 10 min. Mæsker ud. Opsamler 6 liter - dvs. masken holder 10 liter. Bringer de 6 liter i kog og koger dem mens resten mæsker. Tilsætter 8 liter vand ved 65 grader. Bringer masken op til 77 grader igen og holder den der (dette er måske en fejl, da der ikke omdannes protein ved 77 grader...). I alt 30 minutter. Udsparger med 13 liter vand ved 80-85 grader. Opsamlet 25 liter urt til kogning. Vandregnskab: 16 liter + 1,25 liter til korrektion + 8 liter sekundær mæskning + 13 liter spargevand = 38,25 liter. Opsamlet 25 liter urt. Masken holder altså 13,25 liter ~ 1,65 liter pr. kg. OG lander på 1.067, skulle have været 1.076. Faldet skyldes 1) den tættere mask, der gjorde det umuligt at omdanne stivelse nok, og 2) jeg skulle nok kun have opsamlet 24 liter urt. Men selvom jeg hentede 25 liter er der stadig kun 21 liter i gærspanden... |
Bedømmelse af smag
|
Højere mæsketemperatur og tykkere mask gjorde det formentlig vanskeligt at udtrække sukkerstofferne fuldt ud. Samtidig ser den lidt højere FG ud til at indikere, at det samtidig er de længere sukkerstrenge, der ikke kan nedbrydes til alkohol, men som bliver 'tilbage' som maltsødme, der har været favoriseret ved denne mæskeform.
FG-prøve smagt: ristet duft, ganske lidt røg, lidt dadler. Smagen er lidt kantet med ristet 'bund', sød, men ikke 'klæbrig', ikke meget bitterhed. God eftersmag af ristet brød, tørret frugt, en anelse urter. Dette kan blive en rigtigt god øl, men bør nok modne i tre måneder.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar